Ratten

Overlast van ratten

 

Het zal u vast niet ontgaan zijn. Er gaat bijna geen week voorbij of er wordt wel iets verteld in de media over ratten.

Hoe is de leefwijze van de rat?

De bruine rat komt vrijwel overal voor. Het zijn echte cultuurvolgers. De rat kan zich zeer snel aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Wij als mensen zijn mede veroorzakers van de rattenproblemen. Onze afvalstromen lopen soms niet helemaal zoals het hoort. We kiepen een bekertje uit het raam, gooien iets naast de vuilnisbak. Ook het ophalen van afval laat soms te wensen over. Een overvolle container of het leegschema van de container dragen niet bij aan een oplossing.

Ratten zijn goede zwemmers en gravers. De rat voelt zich goed thuis in het riool, op stortplaatsen en in het agrarische landschap. Bruine ratten zijn alleseters en zijn daarom overal te vinden.

De ontwikkeling van de rat gaat vrij snel. De vrouwtjes zijn na 3 maanden geslachtsrijp en kunnen tot wel 15 worpen van 5 tot 10 jongen ter wereld brengen. De gemiddelde levensduur van een rat is 1 jaar.

Leefwijze zwarte ratten

Zwarte ratten komen nog vrij algemeen voor. Het zijn uitstekende klimmers, waardoor men ze veelal hoog in gebouwen aantreft. Zwarte ratten voeden zich met vele producten, met een voorkeur voor granen, zaden en vruchten.

De ontwikkeling van zwarte ratten is vrij snel; de vrouwtjes zijn na ca. 3 maanden geslachtsrijp en kunnen in een periode van 2 jaar ca. 10 worpen van 6 – 10 jongen voortbrengen. De gemiddelde levensduur van zwarte ratten is ca. 2 jaar.

Het wordt steeds lastiger om ratten buitenshuis of buiten het bedrijf te bestrijden. De wet- en regelgeving laat het niet toe om bestrijdingsmiddelen buitenom te plaatsten. De bestrijding wordt al snel een klusje voor de ongediertebestrijder. De ruimte welke een rat nodig heeft om binnen te komen bedraagt 1cm. De open verbindingen bij riolen of doorgangen naar het pand dienen te worden gedicht met professionele middelen. Daarnaast dienst de omgeving goed schoon en opgeruimd te zijn. Soms is het noodzaak de gemeente te vragen het snoeibeleid aan te passen. Hoogstaand groen of verdicht groen creëert een ideale plaats voor nestbouw.

Met mechanische vallen of het inzetten van een natuurlijke vijand zoals een fret kunnen wij de overlast snel inperken. Na de maatregelen buitenom en de bestrijding binnen en buiten wordt veelal gekozen voor een preventieplan.

Middels dit preventieplan waarin staat omschreven hoe de overlast van knaagdieren wordt voorkomen en de aanpak van ons wordt uitgevoerd, willen wij voorkomen dat een nieuwe rattenuitbraak tot problemen zullen leiden.

Contact

Kruiswiel 2
3341 CN H.I.Ambacht

Kruiswiel 2, 3341CN Hendrik-Ido-Ambacht

Afspraken

Heeft u een uitdaging en komt u er niet meer uit? Bel ons voor een afspraak.
Wij komen graag bij u kijken.

Share This
WhatsApp chat