Eikenprocessierups

Bestrijden van eikenprocessierups

 

De eikenprocessierups is de de laatste jaren niet meer weg te denken. Een mooie oude eik. Een van de meest voorkomende bomen in Nederland. Duizenden zijn er van geplant. Een eik kan zomaar 200 jaar oud worden en geen enkel teken van ouderdom zal zichtbaar zijn.

De eik staat de laatste jaren ook wel bekend als een vervelende boom. Een wandeling door het bos, de schaduw opzoeken in de tuin of nabij een strandje leveren in sommige gevallen nadelige effecten. Brandhaartjes van de eikenprocessierups zijn op de huid terecht gekomen. De brandhaartjes laten hun sporen na op de huid in de ogen en luchtwegen.

Levenswijze en levenscyclus:

Van mei tot augustus vervellen de eikenprocessierupsen 5x. In en nabij de eik vormen de rupsen nesten. Deze nesten kunnen verschillen van omvang maar ook van hoeveelheid per boom. Het kan goed zijn dat er tussen de 25 eiken maar 1 boom besmet is met eikenprocessierups nesten.

Waarom is bestrijding noodzaak? :

De eikenprocessierups nesten zijn soms vanaf de grond nauwelijks zichtbaar. Helaas kunnen oude eikenprocessierups nesten ook nog klachten veroorzaken. De brandharen welke achterblijven veroorzaken branderige bultjes op de huid. De brandharen kunnen ook  zorgen voor luchtwegklachten.

Laat een nest van de eikenprocessierups uitsluitend professioneel verwijderen. Hoewel wij ruime ervaring hebben in het verwijderen van de eikenrpocessierups, en wij speciaal daarvoor beschermende kleding dragen tijdens de werkzaamheden raken wij ook nog wel eens besmet.

De bestrijding op openbaar terrein wordt veelal door uw gemeente geregeld. Op particulier terrein bent u veelal zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. De kosten voor de bestrijding van de eikenprocessierups lopen zeer uiteen. Het belangrijkste is de zorgvuldigheid waarmee de overlast wordt aangepakt.

Het bestrijden van de eikenprocessierups:

Het verwijderen gebeurt vrijwel altijd door gebruik te maken van een daarvoor bestemde eikenprocessierups zuiger. De opgezogen nesten worden zorgvuldig door ons afgevoerd naar een verbrandingsoven. 

Komt u onverhoopt in aanraking met de haartjes van de rups? Ga niet krabben, vermijd contact met de huid. Verwijder de haartjes met breed plakband zoals ductape. Spoel de ogen met water. Was de kleding op 60 graden. Blijven de klachten raadpleeg de huisarts.

Is het te laat en treft u de rupsen aan? Schroom niet informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden.

Kortom laat u niet verassen door deze vervelende insecten.

Contact

Kruiswiel 2
3341 CN H.I.Ambacht

Kruiswiel 2, 3341CN Hendrik-Ido-Ambacht

Afspraken

Heeft u een uitdaging en komt u er niet meer uit? Bel ons voor een afspraak.
Wij komen graag bij u kijken.

Share This
WhatsApp chat