Muizen

Muizenoverlast bestrijden

Muizen jagen vele mensen de stuipen op het lijf, vormen de schrik van hun leven voor vele mensen. Een plotseling door de kamer rennend dier brengt bij menigeen een schrikreactie teweeg. Een muizenplaag in huis worden meestal veroorzaakt door huismuizen.

De huismuis is tussen de 7 en 10 cm lang en heeft meestal een lichtbruine tot donkergrijze kleur. Zijn kop heeft grote oren en een spitse snuit. Een muis is na twee maanden geslachtsrijp. In de periode tussen 2 en 12 maanden kan een muis 6 tot 10 nesten van 5-6 jongen voortbrengen. In hoeverre een populatie muizen zich uitbreidt hangt af van de nestgelegenheid en de hoeveelheid en kwaliteit van het beschikbare voedsel. Wordt een nest te groot, dan kan er een natuurlijke uitdunning plaatsvinden van het aantal muizen of kunnen muizen besluiten een andere nestplaats te zoeken en zich afscheiden van de bestaande populatie.

Muizen kunnen zich uitstekend aanpassen aan hun omgeving. Zij zijn uitstekende klimmers, kunnen springen en reageren zeer snel op gevaarlijke situaties. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, graaft de muis bij voorkeur niet. Liever zoekt de muis zijn schuilplaats onder vloeren, achter plinten, op zolder, boven (verlaagde) plafonds of achter of onder opgeslagen goederen en materialen.

Vooral ’s nachts komen muizen in beweging. Dan gaan ze op zoek naar voedsel. Daarbij gaat hun voorkeur uit naar granen, noten en peulvruchten. Ook vettige producten en producten met een hoog suikergehalte zoals kaas, vet, boter, spek en snoep worden zeer gewaardeerd.

 

Schade door muizenoverlast

Afgezien van knaagschade aan verpakte levensmiddelen, textiel, papier, isolatiematerialen, leidingen en kabels (met als gevolg storing en kortsluiting) verspreiden muizen ook ziektekiemen. Gevolg hiervan kan zijn dat mensen voedselvergiftiging oplopen, maar ook dat men huidziekten oploopt. Daarom is het noodzakelijk om te zorgen dat u zo snel mogelijk van muizen in uw huis of bedrijf afkomt.

 

Bestrijden van muizenoverlast

Het bestrijden van muizenoverlast door middel van een muizenklem is de meest gekozen vorm van muizenbestrijding. Deze muizenvallen zijn vrijwel overal te koop. In de bouwmarkt, in het tuincentrum of in de supermarkt. Deze vorm van muizenbestrijding is een biologische vorm van bestrijden. Bij het bestrijden van muizen door middel van een muizenval wordt veelal het voorkomen van nieuwe muizen vergeten. Het is van belang dat ook de oorzaak van muizenoverlast wordt achterhaald. Een muis heeft maar 5mm nodig om binnen te komen. Het zoeken naar muizengaten is hierdoor een ingewikkeld en tijdrovende klus.

Wij weten deze gaatjes goed op te sporen. Nadat wij de gaatjes en kieren hebben gedicht, zullen wij de bestrijding in gang zetten.

Natuurlijk is het mogelijk om muizen af te vangen in een muizenvangkooi. Er zijn diverse soorten vangkooien te koop. Nadat de muis is gevangen kan de muis worden uitgezet in een nieuwe omgeving. Een bestrijding van muizen door middel van gifstoffen is hierdoor niet nodig.

Muizengif wordt zeldzamer op de markt. De reden hiervan is dat er steeds meer sprake is van doorvergiftiging. Het is niet de bedoeling dat een roofvogel zijn prooi opeet en vervolgens ook dood gaat. Ongediertebestrijders worden continu bijgeschoold en weten hoe zij moeten omgaan met bestrijdingsmiddelen. Tevens beschikken de ongediertebestrijders over meerdere gif soorten zodat een muis iets te kiezen heeft. U eet immers ook niet iedere dag spek.

Er zijn meerdere vangmiddelen op de markt te verkrijgen, voor het bestrijden van muizenoverlast, zoals lijmplanken. Deze muizenlijmplanken zijn verboden. De lijmplanken mogen enkel worden toegepast na dat er door het ongediertebestrijdingsbedrijf een daarvoor benodigde ontheffing is aangevraagd. Eens te meer een reden om een bestrijdingsbedrijf in te schakelen indien muizen of ratten aanwezig zijn.

 

Ongediertepreventieplan voor uw situatie

Voor de woningeigenaren of voor bedrijven bieden wij naast incidentbestrijding van muizenoverlast, ook maatwerk oplossingen. In enkele gevallen zoals in een woning volstaat veelal een eenmalige aanpak. Bedrijven zijn vaak gebaat bij een ongediertepreventieplan. Een preventieplan omvat de volgende onderdelen/stappen:

  • Quick scan (inspectie) van uw huidige situatie
  • Opsomming van de weringsmaatregelen
  • Hygiënemaatregelen
  • Mechanische bestrijding
  • Chemische bestrijding
  • Controle en evaluatie

 

Deze onderdelen worden samengevat onder de term “IPM”, wat staat voor Integrated Pest Management. U leest hier meer over IPM.

Met een goed en consequent uitgevoerd ongediertepreventieplan, zorgen wij ervoor dat de overlast voor uw bedrijf tot een minimum wordt beperkt, danwel in zijn geheel wordt voorkomen. Wij zijn goed op de hoogte van alle geldende voedselveiligheidsnormen, zoals BRC, IRS, HACCP, ISO 22000 en FSSC 22000.

 

Weringsmaatregelen tegen muizen

Het eerste dat moet worden gedaan om de komst van muizen tegen te gaan is te zorgen dat zij het bedrijf niet binnen kunnen komen. Daartoe dienen gaten en kieren in muren, bij deuren en ramen te worden dichtgemaakt. Voedsel en afval dienen zoveel mogelijk onbereikbaar te worden opgeborgen (voorraadbussen).

Desondanks kan het gebeuren dat er muizen binnenkomen of binnen zitten. Dan hebt u de hulp nodig van ons als deskundig ongediertebestrijder.

Contact

Kruiswiel 2
3341 CN H.I.Ambacht

Kruiswiel 2, 3341CN Hendrik-Ido-Ambacht

Afspraken

Heeft u een uitdaging en komt u er niet meer uit? Bel ons voor een afspraak.
Wij komen graag bij u kijken.

Share This
WhatsApp chat